Skip to main content

Als kind van een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen zit je waarschijnlijk met een hoop vragen. Je begrijpt niet goed wat er met je ouders aan de hand is, je vindt het moeilijk om erover te praten of hebt het gevoel dat anderen niet begrijpen wat er bij jou thuis aan de hand is.

Gevoelens van machteloosheid, onbegrip en schaamte kunnen de kop opsteken. Velen groeien vandaag op in een gezin met een ouder die kampt met psychische problemen of een verslaving. Sommigen nemen de zorg van hun ouder op zich.

We zeggen dan dat een kind opgroeit in een KO(A)PP-situatie, KO(A)PP wil zeggen "Kinderen van Ouders met een Psychische Problematiek (of afhankelijkheidsproblematiek)”. Als Familieplatform geven we aandacht aan de positie en de stem van “kinderen van…” in de hulpverlening.

HET KAN MOEILIJK ZIJN...
MAAR JE BENT NIET ALLEEN!

Wanneer één van je ouders een psychisch of verslavingsprobleem heeft, is het normaal dat je soms overspoeld wordt door allerlei gevoelens. Het is helemaal niet leuk dat je mama of papa daar last van heeft. Het kan je verdrietig maken, maar soms ook boos of bang. En het is niet altijd even gemakkelijk om er mee om te gaan of om te begrijpen waarom je ouder doet wat hij doet.

Wat kan helpen? Wat kan jou sterker maken of voorkomen dat je zelf in de problemen komt? Wat kan jouw veerkracht doen groeien? Wij spreken van veerkrachthelpers, dat zijn die zaken die jou kunnen helpen om sterker te staan.

Wanneer stopt mijn papa nu met drinken? Wanneer stopt mijn papa nu met drinken? Pa, ik voel me zo beschaamd Pa, ik voel me zo beschaamd Ik ben helemaal alleen … Ik ben helemaal alleen ... Waarom kan ik geen normale familie hebben? Waarom kan ik geen normale familie hebben? Niemand begrijpt hoe het is … Niemand begrijpt hoe het is ... Zal het overgaan? Zal het overgaan? Ik voel me schuldig wanneer ik plezier heb Ik voel me schuldig wanneer ik plezier heb Ik ben bezorgd dat ik dezelfde problemen zal hebben als mijn mama Ik ben bezorgd dat ik dezelfde problemen zal hebben als mijn mama

4 VEERKRACHTHELPERS

1. JE GEVOELENS ZIJN BELANGRIJK

Sta stil bij je eigen gevoelens, zelfs al zijn die negatief en geef ze een plaats. Veel kinderen van ouders met psychische problemen cijferen hun eigen gevoelens weg. Jongens en meisjes reageren soms anders op een vader of moeder met psychische problemen: jongens vaak agressiever (door ruzie te maken of stoer te doen), meisjes worden eerder stil, sluiten zich af of proberen hun ouders te helpen. Dat hoeft niet zo, iedereen gaat hier op zijn eigen manier mee om.

Praat erover met anderen! Misschien kan dat met je mama of papa of een andere persoon die dicht bij jou staat (familie of vrienden).

2. INFORMEER JE

Blijf niet met vragen zitten over de problemen van je ouder. Je maakt je misschien nodeloos nog meer zorgen. Als je goed geïnformeerd bent, kan je de problemen beter begrijpen en er mee omgaan. Het maakt je sterker.

Er zijn interessante websites die jou uitgebreid informatie kunnen geven:

3. SLUIT JE NIET OP

Neem tijd voor jezelf: geef je hobby’s niet op, spreek af met vrienden, doe iets ontspannend, ….

Wanneer je de vervelende gedachten over je ouder even uit je hoofd kan zetten, zal je merken dat je je nadien weer beter voelt en weer meer energie hebt om er even tegenaan te kunnen. Deze tijd voor jezelf verdien je zeker en vast!

4. ZOEK STEUN BIJ PROFESSIONELEN EN LOTGENOTEN

Als kind van een ouder met psychische problemen heb je het soms niet makkelijk. Alles is zo anders in jouw gezin. Erover praten met iemand die je begrijpt en je kan ondersteunen, kan helpen.

En je bent niet alleen. Tal van andere jongens en meisjes zitten in een gelijkaardige situatie. In een KOPP-gespreksgroep kan je hen leren kennen, horen hoe het er bij hen thuis aan toegaat, leren van elkaar en dingen uitwisselen. Op deze manier kan zo’n groep een hele hulp zijn voor jou om je situatie thuis beter te begrijpen. Je kan er ook tips krijgen over hoe je met dit alles kan omgaan.

WAAR VIND JE HULP?

Is je mama of papa opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, vraag dan na of er ook begeleiding is voor de kinderen. In sommige ziekenhuizen in Vlaanderen wordt er ook begeleiding voorzien voor de kinderen van de ouders die opgenomen zijn, in de vorm van individuele gesprekken, gezinsgesprekken of KOPP-groepen.

Sommige organisaties hebben speciale aandacht voor KOPP-kinderen, zie hiervoor onderstaande kaart waar alle initiatieven overheen Vlaanderen staan opgesomd. Zoek via postcode of plaats om te zien of er zich in jouw buurt organisaties bevinden.

Voor (jong)volwassenen vanaf 18 jaar: check het programma voor KOPP-groepen in de verschillende provincies op Similes.be bij aanbod activiteiten of stel je vraag aan info@similes.be

Website Similes
Stel je vraag

Bel, chat of mail met een hulpverlener. Op de website ‘awel’ kan je rechtstreeks en gratis doorverwezen worden naar anonieme hulpverleners.

Nuttige links
Website ‘awel’

Bij het JAC (jongerenadviescentrum)Tejo  (therapeutische jongeren), CLB (centrum voor leerlingenbegeleiding) of CGG (centrum geestelijke gezondheidszorg) kan je langs gaan om met een hulpverlener te praten.

Op de website van ‘ik maak de klik’  vind je een kaartje waar je gemakkelijk de organisaties in de buurt kan vinden.

Bij de druglijn vind je info over drugs zelf, maar ook over wat je kan doen als je ouder, je broer of zus, je vriend… drank, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gokt of gamet.

Website druglijn

Al-anon is een vereniging voor familieleden en vrienden van volwassenen met een alcoholverslaving. Zij hebben een deelwerking speciaal gericht op jongeren tussen 8 en 23 jaar, ‘Al-ateen’. Via hun website vind je verhalen van en voor jongeren, over wat het met je doet als iemand uit je omgeving drinkt. Al-ateen organiseert hierover ook praatgroepen, waar je info en steun bij elkaar kan vinden. 

Al-anon ontwikkelde ook een informatiegids voor volwassen kinderen van ouders met een afhankelijkheidsproblematiek.

Meer informatie over de infogids

Nog vragen?

Twijfel dan niet om ons te contacteren. Wij staan voor je klaar.
CONTACTEER ONS VANDAAG

Winkelmandje