Overslaan en naar de algemene inhoud

JE BENT KIND VAN,
JE BENT EEN KOPP-KIND

Als kind van een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen zit je waarschijnlijk met een hoop vragen. Je begrijpt niet goed wat er met je ouders aan de hand is, je vindt het moeilijk om erover te praten of hebt het gevoel dat anderen niet begrijpen wat er bij jou thuis aan de hand is.

Gevoelens van machteloosheid, onbegrip en schaamte kunnen de kop opsteken. Velen groeien vandaag op in een gezin met een ouder die kampt met psychische problemen of een verslaving. Sommigen nemen de zorg van hun ouder op zich.

We zeggen dan dat een kind opgroeit in een KO(A)PP-situatie, KO(A)PP wil zeggen “Kinderen van Ouders met een Psychische Problematiek (of afhankelijkheidsproblematiek)”. Als Familieplatform geven we aandacht aan de positie en de stem van “kinderen van…” in de hulpverlening.

Wanneer je een kind bent van een ouder met een psychisch of een verslavingsprobleem, wordt er in de zorg de afkorting KOPP (kinderen van ouders met psychische problemen) of KOAP (kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem) gebruikt.

Aangezien een verslavingsprobleem ook heel wat psychische gevolgen heeft, spreken we soms alleen van kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP), maar bedoelen we ook de kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem.

Maar voor de leesbaarheid gebruiken we vaak KOPP alleen.

HET KAN MOEILIJK ZIJN...
MAAR JE BENT NIET ALLEEN!

Wanneer één van je ouders een psychisch of verslavingsprobleem heeft, is het normaal dat je soms overspoeld wordt door allerlei gevoelens. Het is helemaal niet leuk dat je mama of papa daar last van heeft. Het kan je verdrietig maken, maar soms ook boos of bang. En het is niet altijd even gemakkelijk om er mee om te gaan of om te begrijpen waarom je ouder doet wat hij doet.

Wat kan helpen? Wat kan jou sterker maken of voorkomen dat je zelf in de problemen komt? Wat kan jouw veerkracht doen groeien? Wij spreken van veerkrachthelpers, dat zijn die zaken die jou kunnen helpen om sterker te staan.

4 VEERKRACHTHELPERS

1. INFORMEER JE

Informatie krijgen over psychische- en/of verslavingsproblemen en specifiek over wat er aan de hand is met jouw ouders, is heel belangrijk.

Het geeft je inzicht in mogelijke oorzaken, signalen en gevolgen van de problematiek. Hierdoor kan je het gedrag van je ouder beter begrijpen én voorspellen. Het helpt je ook begrijpen dat psychische- en/of verslavingsproblemen iedereen kunnen overkomen en het niet jouw schuld is dat je ouder zich op een bepaalde manier gedraagt of voelt.

Hoe verkrijg je informatie?

  • Vraag uitleg aan je ouders
  • Vraag uitleg aan de behandelaar van je ouder
  • Vraag uitleg aan een leerkracht, je grootouders, een buur, …
  • Zoek online

Interessante websites:

Bekijk onderstaand filmpje voor meer inspiratie over de veerkrachthelpers.

2. JE GEVOELENS ZIJN BELANGRIJK

Het is voor jou niet altijd gemakkelijk als je ouder psychisch meer kwetsbaar is. Veel KOPP – jongeren voelen zich bijvoorbeeld verdrietig, angstig of boos. Dat is ok, deze gevoelens mogen er zijn.

Het helpt ook als je deze gevoelens kan uiten. Want als niemand het weet, kan niemand je bijstaan. Als je die lastige gevoelens binnenhoudt, kunnen ze bij jou vanbinnen gaan woelen. Dit kan alles nog lastiger maken…

Hoe begin je eraan, die gevoelens uiten?

  • Vertel of laat zien hoe het met je gaat
  • Dit kan bij je ouders of iemand uit je omgeving waar je je goed bij voelt. (Zie ook veerkrachthelper 3)
  • Schrijf, dans, teken, zing, … de gevoelens van je af

3. VERTROUWENS-
PERSOON

Moeilijke situaties draag je best niet alleen. Het is erg helpend als je naast je ouders nog een andere vertrouwenspersoon hebt waarbij je terecht kan. Iemand om vragen aan te stellen, zorgen mee te delen, te vertellen hoe je dag is geweest, enz.

Wie kan een vertrouwenspersoon zijn?

  • Zoek iemand waar jij je goed bij voelt, iemand die jij vertrouwt!
  • Heb je vrienden die je kan betrekken?
  • Zoek naast je vrienden best nog een volwassene. Iemand die je kan helpen of actie kan ondernemen als dat nodig is, denk bijvoorbeeld aan een grootouder, tante, buur, leerkracht, sportcoach, …

4. ZORG VOOR JEZELF

De laatste veerkrachthelper focust zich op goed voor jezelf zorgen. Dat is voor alle jongeren belangrijk, maar zeker voor jongeren die thuis meer te dragen hebben. Vele KOPP – jongeren nemen heel wat zorgtaken op zich, zowel in het huishouden, naar hun ouders, broers of zussen toe. Dit is ongelofelijk knap!

Maar je bent nog jong, dus is het voor jouw ontwikkeling erg belangrijk ook te kunnen ontspannen en dingen te doen die bij jouw leeftijd passen.

Hoe doe je aan zelfzorg?

  • Plan ontspannende activiteiten en momenten in je agenda.
  • Doe dingen die jou ontspanning geven: muziek luisteren, een bad nemen, sporten, gamen, yoga, tekenen, …
  • Doe dingen die je leuk vindt, alleen of met vrienden.

De veerkrachthelpers in beeld

WAAR VIND JE HULP?

Is je mama of papa opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, vraag dan na of er ook begeleiding is voor de kinderen. In sommige ziekenhuizen in Vlaanderen wordt er ook begeleiding voorzien voor de kinderen van de ouders die opgenomen zijn, in de vorm van individuele gesprekken, gezinsgesprekken of KOPP-groepen.

Sommige organisaties hebben speciale aandacht voor KOPP-kinderen. Je kan hier aanbod in jouw regio zoeken of selecteren op een individueel of groepsaanbod.

Voor (jong)volwassenen vanaf 18 jaar: check het programma voor KOPP-groepen in de verschillende provincies op Similes.be bij aanbod activiteiten of stel je vraag aan info@similes.be

Bel, chat of mail met een hulpverlener. Op de website Awel kan je rechtstreeks en gratis doorverwezen worden naar anonieme hulpverleners.

Bij de Druglijn vind je info over drugs zelf, maar ook over wat je kan doen als je ouder, je broer of zus, je vriend… drank, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gokt of gamet.

Al-anon is een vereniging voor familieleden en vrienden van volwassenen met een alcoholverslaving. Zij hebben een deelwerking speciaal gericht op jongeren tussen 8 en 23 jaar, ‘Al-ateen’. Via hun website vind je verhalen van en voor jongeren, over wat het met je doet als iemand uit je omgeving drinkt. Al-ateen organiseert hierover ook praatgroepen, waar je info en steun bij elkaar kan vinden.

Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.