Overslaan en naar de algemene inhoud

KOPP/KOAP:

informatie voor hulpverleners

KOPP is het letterwoord voor ‘Kinderen van Ouders met Psychische Problemen’. Voor ‘Kinderen van Ouders met een Afhankelijkheids-Probleem’ bestaat de term KOAP.

Deze kinderen hebben het vaak extra moeilijk om evenwichtig op te groeien. Ouders met psychische problemen kunnen het lastig hebben om optimaal te functioneren als opvoeder en om voldoende af te stemmen op de ontwikkelingsfase waarin de kinderen zich bevinden.

Het is belangrijk om KOPP of KOAP niet te zien als een diagnose of label, maar als een verzamelnaam voor een groep kinderen die zich in deze situatie bevinden.

Ben jij zelf een Kind van Ouders met Psychische Problemen?

Lees er hier alles over

Ons materiaal

Het Familieplatform biedt brochures op maat van kinderen en jongeren. We stellen ze ter beschikking van familie en zorgverleners. Werk je als zorgverlener? Bestel de brochures in de webshop en geef ze mee met families in jouw organisatie.

Daarnaast hebben we ook de methodiekenkoffer en -rugzak ‘Met Kriebel op reis’, een brochure voor familie, posters, het boek ‘KOPP op stelten’, lotgenotengroepjes, … Klik op de gewenste afbeelding om meer te weten.

Vorming of coaching voor je organisatie

Wil je aan de slag met de ouder of met het kind? Heb je interesse in een basisvorming of duik je liever in een verdiepende driedaagse?  

Wil je het familie- en KOPP-vriendelijk beleid in jouw organisatie samen met ons vormgeven?

In onze ruime waaier aan vormingen en coachingtrajecten vind je zeker iets op jouw maat. 

Good practices

Je moet niet alles zelf uitvinden. Kijk gerust eens over het muurtje. 

Op de website familie-praktijk.be – een samenwerking tussen Similes en het Familieplatform – vind je heel wat boeiende voorbeelden.

Heb je zelf ook inspirerende voorbeelden? Laat het ons weten. 

Literatuur

In onze leeswijzer vind je een overzicht met (voorlees)boeken, om aan te raden aan een KOPP- of KOAP-kind of om samen met hen te lezen.

Je kan in de leeswijzer zoeken op leeftijd, thema en type boek. We bieden eveneens suggesties om met de boekjes aan de slag te gaan.