Overslaan en naar de algemene inhoud

Je staat niet alleen met deze problemen

Ongeveer 1 op 4 mensen krijgt op een gegeven moment in hun leven te maken met een psychisch probleem. En nog veel meer mensen komen er onrechtstreeks mee in aanraking: de familie, maar ook vrienden, collega’s, werkgevers, …
Het lijkt misschien soms alsof je er alleen voor staat, maar er zijn naar schatting in Vlaanderen bijna 350.000 kinderen en jongeren die in een vergelijkbare situatie zitten zoals jij.

Jij kent die andere kinderen natuurlijk niet. Toch zitten er misschien een aantal van hen ook bij jou op school, in de muziekschool, of bij de jeugdbeweging. Maar ze durven er misschien – net als jij? – niet zo goed mee naar buiten te komen. Psychische problemen, dat is iets om je voor te schamen, denkt men soms. Maar dat hoeft echt niet. Je schaamt je toch ook niet als je een keelontsteking hebt! Psychische problemen mogen echt geen taboe zijn, want psychische problemen verdienen zorg en aandacht. Door erover te praten, draag jij daar al een steentje toe bij. Bovendien verdien jij zelf ook zorg en aandacht!

Bij wie kan je terecht?

Eigen netwerk

De mensen uit je eigen omgeving bij wie je terechtkunt om je hart te luchten, zijn vaak ook een eerste stap naar hulp. Om te beginnen kunnen zij mee oplossingen zoeken voor praktische problemen.

Heb je geen vervoer naar de muziekschool of de zwemclub? Misschien kunnen de ouders van een vriendje je wel oppikken. Krijg je je huiswerk niet op tijd gedaan door alle drukte omdat je mama of papa opgenomen is? Bespreek het eens met een toffe leerkracht, misschien weet die wel hoe je uitstel of andere hulp kunt krijgen.

En vooral: wil je ook eens graag je hart luchten? Het is fijn om in je omgeving één of enkele mensen te hebben die je vertrouwt en waar je met je zorgen terechtkunt. Echte vertrouwenspersonen dus. Is er een leerkracht waar het goed mee klikt, een ouder van een vriend of vriendin, een leider van de jeugdbeweging, een oom, tante, oma of opa waar je goed mee kunt praten? Ook je huisarts kan een goed aanspreekpunt zijn. Laat het hen zeker weten als je ergens mee zit. Want samen kun je meer dan in je eentje.

Lotgenoten

Het kan ook erg fijn zijn om te praten met lotgenoten. Dat zijn kinderen en jongeren die net als jij opgroeien in een gezin met (een) ouder(s) met psychische problemen of een verslaving.
Ze begrijpen beter dan wie dan ook wat jij doormaakt. Lotgenoten komen soms samen in een KOPP-groep. Er is ook altijd een volwassene bij: iemand die ook werkt met mensen met psychische problemen, en die daar veel over weet. Daardoor kan je in zo’n groepje leren hoe je kan omgaan met moeilijke situaties. Je kan er ook je eigen ervaringen delen met anderen. Je voelt er: ik ben niet alleen.

Je kunt zulke groepjes vinden via onze website: we bieden een overzicht aan van aanbod voor KOPP/KOAP per regio en per leeftijd.
Je kan ook vragen naar lotgenotencontact bij het ziekenhuis of de plek waar je vader of moeder in behandeling is.

Professionele hulp

Op sommige momenten heb je extra hulp nodig – omdat je vraag te specifiek is, omdat jouw vertrouwenspersonen op dat moment niet beschikbaar zijn of omdat je met iets zit dat je net liever wil bespreken met een onbekend iemand …
Ook dan zijn er een heleboel mensen die jou graag willen helpen. Er zijn vele organisaties en diensten waar je terechtkunt met je vragen en problemen, heel vaak helemaal gratis en anoniem. Ze staan speciaal voor jou klaar, doe er gerust een beroep op.

Is je mama of papa opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, vraag dan na of er ook begeleiding is voor de kinderen. In sommige ziekenhuizen in Vlaanderen wordt er ook begeleiding voorzien voor de kinderen van de ouders die opgenomen zijn, in de vorm van individuele gesprekken, gezinsgesprekken of lotgenotencontact.

Soetkin en Kathleen groeiden allebei op met een mama met een psychische kwetsbaarheid en leerden elkaar kennen in een lotgenotengroep.

“Dankzij het contact met lotgenoten heb ik inzicht gekregen in wat ik nodig had.”

Waar vind je hulp?

Sommige organisaties hebben speciale aandacht voor KOPP-kinderen. Je kan hier aanbod in jouw regio zoeken of kiezen op basis van leeftijd of voor individueel of groepsaanbod.

Voor (jong)volwassenen vanaf 18 jaar: check het programma voor KOPP-groepen in de verschillende provincies op Similes.be bij aanbod activiteiten of stel je vraag aan info@similes.be

Bel, chat of mail met een hulpverlener, over alles van huiswerk en hobby’s tot psychische problemen. Op de website Awel kan je rechtstreeks en gratis doorverwezen worden naar anonieme hulpverleners.

Bij de Druglijn vind je info over drugs zelf, maar ook over wat je kan doen als je ouder, je broer of zus, je vriend… drank, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gokt of gamet.

Al-anon is een vereniging voor familieleden en vrienden van volwassenen met een alcoholverslaving. De deelwerking ‘Al-ateen’ is gericht op jongeren tussen 8 en 23 jaar. Je vindt er info, verhalen, en praatgroepen.

Lees zeker ook:

Afbeeldingen door pch.vector / Freepik