Overslaan en naar de algemene inhoud

In gesprek met hulpverleners

Jij bent waardevol voor hulpverleners: je kent je partner, je weet wat werkt en wat niet, je kent zijn of haar leefwereld en relaties. Je hebt belangrijke informatie voor hen. Zo ben je van belang voor allerlei praktische zaken die moeten geregeld worden. Denk maar aan werk, betalingen, etc.

Daarnaast kan het een meerwaarde zijn voor jou om informatie te verkrijgen, zodat je ook daarin gesteund kan worden. Als partner heb je namelijk ook recht op informatie. Je vraag je bijvoorbeeld af wat een behandeling inhoudt, hoe dat precies in zijn werk gaat, wat als je partner terug naar huis mag, en wat er dient te gebeuren bij een volgende crisis…

Als partner heb je ook recht op informatie.

Hulpverleners zijn gebonden door beroepsgeheim, maar ze kunnen wel niet-persoonsgebonden informatie vrijgeven.

Bereid je voor op het gesprek door bijvoorbeeld op voorhand je boodschap uit te werken en het door iemand te laten nalezen.

Voorbeelden van niet-persoonsgebonden informatie:

  • Info over afdeling, hulpverleners, taakverdeling, bezoek….
  • Zorg en behandelaanbod
  • Alternatief aanbod in de regio
  • Info over procedures
  • Info over visie en beleid t.o.v. familie
  • Uitleg over rechten van familie
  • Info over infoavonden/lotgenotencontact
  • Algemene informatie over ziektebeelden

Hulpverleners zijn er ook voor jou en je gezin

Het gesprek moet niet altijd over de partner gaan. Vraag naar jouw contactpersoon en op welke manier je die kan contacteren. Jij mag ook geholpen en ondersteund worden.

Neem een kijkje bij het magenta project. Zij publiceerden een handig werkboek voor ouders, maar ook als partner vind je hierin heel wat tips over praten met hulpverleners.

 

Voor nog meer info, download de brochure voor familie van Familieplatform:

Enkele voorbeelden

Zitstil

Zitstil: in sessie voor partners staan we kort stil: hoe gaan we in gesprek met hulpverlener.

Similes

Similes workshops: hoe ga je in gesprek met hulpverlener, triadekaart, hoe kan je gesprek met hulpverlener voorbereiden// wat als je partner niet wilt dat je betrokken bent? Herstellen doe je niet alleen.

Transgender Infopunt

Partners van transgender personen komen slechts sporadisch mee (willen) op consultatie bij de behandelaar van de transgender persoon. Deze behandelaar wordt immers vaak gezien als behorende tot het kamp van de transgender persoon en niet als hulpverlener voor beide partners. Dit omdat de hulpverleners de transgender partner op weg helpt in het transitieproces, een weg die sommige partners niet begrijpen en/of zien zitten. De behandelaar vraagt de partner minimum één keer standaard mee op gesprek. Als de trans persoon dit niet communiceert naar de partner, geraakt de partner niet tot bij het genderteam. Kortom, partner is ook afhankelijk van de openheid van de trans persoon.

Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op

Lisquo con eatiosanditi occusda cus-cid que intota is adit expe deria ne sunditatur, senimil liqu Tus. Itati quis adis sa aspisci dolupta tionsequati voluptate parupti onest, il eli

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.