Skip to main content

Jouw steunend netwerk

Wie biedt jou steun? Bij wie kan jij terecht voor een babbel of praktische ondersteuning ?

Je moet niet alles alleen dragen, je staat er niet alleen voor. Je informele netwerk zijn je vrienden, familie, buren, een collega. Deze mensen vormen je basisondersteuning, je kan op de meest gekke momenten en zonder wachtlijsten bij hen terecht. Ook professionele ondersteuning mag bij je netwerk behoren. Hulpverleners zijn er om je te helpen. Je huisarts is bij voorkeur een belangrijk ondersteunend iemand.

Het belangrijkste is dat je mensen durft aanspreken, ook al vind je het moeilijk.

Durf hulp vragen aan je netwerk wanneer je er nood aan hebt. Er is meer begrip dan je denkt. Denk niet te snel “mensen weten het wel dat ik het moeilijk heb”. Praat erover, vraag hulp, trek op tijd aan de alarmbel.

Je kan meer lezen over nieuwe autoriteit of eigen kracht conferenties.

Naast je eigen netwerk kan je ook beroep doen op de steun van professionals en familieorganisaties.

Familieorganisaties bieden ondersteuning, expertise, vorming en nog zoveel meer. Men zegt wel eens ‘’professionals kennen de landkaart, lotgenoten het landschap’’. Combineer professionele ondersteuning met lotgenotencontact.

Neem ook eens een kijkje bij vzw Lus en de Herstelacademie voor nog meer workshops, cursussen en laagdrempelig lotgenotencontact:

Getuigenissen

Verken de werking van enkele familieorganisaties via onderstaande getuigenissen. Misschien is dit wel iets voor jou ?

Citaat één-op-één lotgenotencontact Transgenderinfopunt:

“Meemaken dat je partner trans blijkt te zijn is buiten categorie van levenservaringen die je verwacht. Mensen kunnen ontmoeten die van binnenuit kunnen begrijpen hoe existentieel dit gegeven is, geeft je hoop en troost.”

Citaat op een praatavond van Transgenderinfopunt:

“Het is interessant om dezelfde mensen terug te zien en hun evolutie en die van mij te kunnen delen: de ups en de downs, de twijfels en de goeie momenten. Ik heb de openheid enorm gewaardeerd en zou dus graag blijven komen.”

Een netwerk is essentieel om als partner zaken samen te dragen...

De ondersteuning van het sociaal netwerk van de transgender persoon een positieve invloed op het proces van de transgender persoon en de naaste omgeving. Één van die factoren die een belangrijke impact heeft op het welzijn van transgender personen is het beschikken over een ondersteunend sociaal netwerk en stabiele relaties. Het ondersteunen van partners van transgender personen is dus ook belangrijk in het kader van de mentale gezondheid van de transgender persoon zelf.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met familieorganisaties Al-Anon, Similes, Transgenderinfopunt, Vlaamse Verenging Autisme en Zitstil.

Nog vragen?

Twijfel dan niet om ons te contacteren. Wij staan voor je klaar.
CONTACTEER ONS

Winkelmandje