Overslaan en naar de algemene inhoud

Handvaten voor jou

Wat heb je op dit moment nodig om verder te kunnen?

Loop je vast in de communicatie met je partner? Draait je huishouden in de soep? Bedenk dat het niet perfect moet zijn, er bestaat ook zoiets als “goed genoeg”. En weet: je staat er niet alleen voor. Op deze pagina vind je tips voor jou.

Maak een lijstje van wat je nodig hebt

Denk eraan: jij bent het onderwerp van het lijstje!

Misschien heb je nood aan informatie of gewoon aan iemand die eens luistert? Wil je ergens les volgen of je toeleggen op iets wat je al lang wil doen?

Heel wat familieorganisaties staan klaar met informatie, met lotgenotencontact en psycho-educatie. Voor jou én voor kinderen, telefonisch, online of face-to- face-contact. Alles is mogelijk, maar jij moet wel de stap zetten.

Communicatie

Hoe je iets zegt minstens zo belangrijk als wat je zegt. Lichaamstaal, oogcontact, afstand, aanraken, stemgeluid, stemvolume spelen een grote rol in het overbrengen van je boodschap.

Breng je boodschap klaar en helder, wees eerlijk en echt. Je zal de boodschap misschien moeten herhalen omwille van niet kunnen concentreren, onthouden, verwerken van je (ex-)partner.

Het heeft zelden zin een gesprek te forceren wanneer iemand niet wil spreken. Geef het tijd. Probeer niet te dreigen of te roepen, het zal niet helpen. Het zal enkel stress veroorzaken, met irritaties en uitputting voor jou als gevolg. Als gesprekken escaleren is een time-out inlassen helpend.

Geweldloze communicatie

Ontwapenend, doeltreffend en verbindend.

Marshall B. Rosenberg

Verhaal: Holger en Kaat, meer dan autisme alleen

Ooit zei een zus van Holger mij over onze relatie: “Jullie doen het op jullie manier en die is ook goed”. Een compliment dat ik nooit vergeten zal. Als koppel in het spectrum zitten is apart maar zeker niet slecht, want er is meer dan begrip, er is ook begrijpen.

Als één van ons het lastig heeft met een situatie wordt de ander vanzelf sterk genoeg om dat op te vangen, omdat hij begrijpt vanwaar de frustratie of angst komt.

Laat je ondersteunen door lotgenoten

Familieorganisaties

Vlaamse Vereniging Autisme en Al-Anon, maar ook Zitstil, Berdache, Similes en vele andere familieorganisaties hebben een aanbod voor partners. Van lotgenotencontact waar partners ervaringen kunnen uitwisselen tot psycho-educatieve activiteiten waar je je kennis vergroot en tips en tools krijgt aangereikt.

Familiebuddy

Heel wat familieorganisaties werken ook met een familiebuddysysteem: vrijwilligers worden gekoppeld aan families waarbij er één-op-één ondersteuning wordt aangeboden. Vrijwilligers worden als het ware gematcht met een hulpvrager. Deze aanpak wordt door alle partijen als zeer waardevol beschouwd.

Neem eens kijkje op de websites van de familieorganisaties voor praktische informatie, concrete datums van evenementen en om te ontdekken wie met familiebuddy’s werkt.

Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.