Onderzoek naar de rol van familie in de zorg, is enkel mogelijk dankzij de inzet van vele vrijwillige deelnemers. Bekijk hier onze recente oproepen voor deelname aan onderzoek.
Ben jij tussen 18 en 25 jaar jong?
Leef jij samen met, zet jij je in voor of zorg jij voor bijvoorbeeld een gezins- of familielid die bijzondere zorgen nodig heeft?
Dan kan jij bijdragen aan een masterproefonderzoek van de Universiteit Gent. Meer informatie lees je in deze flyer.
Het IMMERSE-onderzoeksteam van de KU Leuven heeft als doel om de geestelijke gezondheidszorg meer op maat van de zorggebruiker te maken, maar ook om de zorggebruiker meer inspraak in zijn behandeling te geven. Dit doel willen ze bereiken door een app te ontwikkelen die het mogelijk maakt om zaken zoals stemming, symptomen, gevoelens en andere psychologische processen te registreren doorheen de dag. De informatie die daarbij verzameld wordt kunnen dan gebundeld worden in gebruiksvriendelijke overzichten die de zorggebruiker en zijn behandelaar meer inzicht geven in diens mentale gezondheid. Hierdoor kan de zelfkennis van de zorggebruiker verhogen en krijgen zowel de behandelaar als zorggebruiker een ‘gemeenschappelijke taal’ in het behandeltraject.
Als familie/vriend/steunfiguur heeft u vaak unieke inzichten en ervaringen met de geestelijke gezondheidszorg. Deze zijn zeer waardevol om mee te nemen in het ontwerpen van deze app. Daarom nodigt het IMMERSE-onderzoeksteam u graag uit om deel te nemen aan deze studie! Dit kan door het online invullen van een vragenlijst, of door het afnemen van een interview met één van onze onderzoekers.
Meer informatie vindt u terug in deze flyer.
In deze masterproef van de UGent wordt in gesprek gegaan met jonge mantelzorgers. Er wordt onderzocht wat de invloed is van het hebben van een ouder met extra zorgnoden in tijden van een pandemie, zowel op het emotionele als het sociale welzijn van een jonge mantelzorger.
Meer informatie lees je in deze flyer
In het kader van een masterproefonderzoek is de Universiteit Gent op zoek naar kinderen en jongeren (< 18 jaar) van een ouder met een psychische kwetsbaarheid of een afhankelijkheidsproblematiek.
Het onderzoek bestaat uit interviews en gesprekken in groep (focusgroepen), er worden vragen gesteld rond de hulp die je krijgt en zouden willen krijgt, en over jouw sterktes en kwetsbaarheden.
Meer informatie vind je in deze folder
Opvoeden is geen absolute wetenschap en verloopt met pieken en dalen. Dit is niet anders in de opvoeding van kinderen met gedrags- of emotionele problemen. Hoe de opvoeding beleven wordt door ouders, is echter wel uniek. Daarom willen we in dit overkoepelend onderzoek nagaan hoe jullie als ouders van kinderen met gedrags- of emotionele problemen, de opvoeding beleven. We willen dit onderzoeken aan de hand van een semi-gestructureerd interview en een beknopt aantal korte vragenlijsten. We besteden aandacht aan hoe jullie de opvoeding van jullie kind(eren) beleven, naar jullie hulpvraag en naar de sociale steun en veerkracht die jullie al dan niet ervaren.
Concreet willen we graag verschillende ouders bereiken met een zoon/dochter jonger dan 12 jaar die aangemeld werden bij de hulpverlening omwille van gedrags- of emotionele problemen. We willen deze ouders graag een stem geven en de mogelijkheid geven om hun verhaal te vertellen.
Meer informatie lees je hier:
- Affiche belevingsonderzoek bij ouders van kinderen met emotionele- of gedragsproblemen
- informatiebrief voor ouders van kinderen met emotionele problemen
- informatiebrief voor ouders van kinderen met gedragsproblemen
Geïnteresseerd? Neem contact op via: Marianka.Veraverbeke@UGent.be
In het kader van een masterproefonderzoek is de Universiteit Gent op zoek naar jongvolwassen kinderen (18-25 jaar) van een ouder met een psychische kwetsbaarheid die een hersteltraject doorloopt of heeft doorlopen.
Het onderzoek bestaat uit een vertrouwelijk interview waarin jongvolwassenen hun ervaringen en noden rond het hersteltraject van hun ouder kunnen delen.
Meer informatie vind je in deze folder
Voor een nieuwe studie is het Kenniscentrum Gezinswetenschappen op zoek naar kinderen en jongeren (8-24 jaar) die samenwonen met een broer/zus/ouder die met zelfmoordgedachten zit.
Het onderzoek bestaat uit een vertrouwelijk interview waarin jongeren hun ervaringen en noden kunnen delen.
Meer informatie: www.kcgezinswetenschappen.be/nl/deelname-onderzoek