Onderzoek naar de rol van familie in de zorg, is enkel mogelijk dankzij de inzet van vele vrijwillige deelnemers. Bekijk hier onze recente oproepen voor deelname aan onderzoek.
Ben jij mantelzorger van iemand met een bipolaire stoornis en/of schizofrenie spectrum stoornis? Dan ervaar je zelf misschien ook dat de taken die je opneemt, psychisch, financieel en fysiek een impact kunnen hebben. Voor een masterproefonderzoek van de Universiteit Antwerpen worden de ervaringen van mantelzorgers van personen met een bipolaire stoornis en/of schizofrenie spectrum stoornis bevraagd.
Het doel? De noden en wensen van mantelzorgers in kaart te brengen om tot een goede ondersteuning te komen in de toekomst.
Lees zeker ook de informatie op deze flyer. De vragenlijst invullen kan via deze link.
Heb jij één of meerdere ouder(s) die in begeleiding zijn (geweest) binnen de geestelijke gezondheidszorg en heb je ervaring met lotgenotencontact? Lees dan zeker verder!
Voor een masterproefonderzoek van de UGent zal in gesprek gegaan worden met jongvolwassen KOPP (18-29 jaar) rond hun ervaringen met lotgenotencontact.
Het doel? Beter begrijpen wat lotgenotencontact ondersteunend maakt. Werken aan een vorm van lotgenotencontact dat nog beter aansluit bij de noden van jongvolwassen KOPP.
Lees zeker ook de informatie op deze flyer en neem bij verdere vragen vrijblijvend contact op met marlies.ferhah@ugent.be
Op de dienst Psychiatrie van het UZ Gent wordt er momenteel een onderzoek voorbereid naar het gebruik van door psilocybine ondersteunde psychotherapie in de behandeling van patiënten met therapieresistente depressie.
Psilocybine is een klassiek psychedelicum, waarvan recent onderzoek heeft aangetoond dat het mogelijks een effectieve behandeling kan zijn voor mensen met (therapieresistente) depressie, indien toegediend in een veilig kader en wanneer gecombineerd met psychotherapie.
Om dit onderzoek goed vorm te geven, willen we op voorhand twee focusgroepen organiseren met partners van patiënten die in het verleden een ziekenhuisopname kenden voor depressie. We zijn hiervoor op zoek naar 12 personen.
Tijdens deze focusgroepen zal eerst een algemene uitleg gegeven worden over door psilocybine ondersteunde psychotherapie. Nadien zullen de deelnemers bevraagd worden naar hun ideeën en verwachtingen omtrent het ontwikkelen van deze behandeling in een ziekenhuissetting, vanuit hun ervaringen als partner van een patiënt. Er zal een geluidsopname gemaakt worden van de focusgroepen voor latere analyse.
De exacte data van de focusgroepen zullen bepaald worden zodra er voldoende deelnemers zijn. De focusgroepen zullen doorgaan in het UZ Gent. Een onkostenvergoeding voor de verplaatsing naar het UZ Gent wordt voorzien.
Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan een focusgroep? Neem dan vrijblijvend contact op met onderzoeker dr. Cisse Geleyn via cisse.geleyn@uzgent.be.
Het IMMERSE-onderzoeksteam van de KU Leuven heeft als doel om de geestelijke gezondheidszorg meer op maat van de zorggebruiker te maken, maar ook om de zorggebruiker meer inspraak in zijn behandeling te geven. Dit doel willen ze bereiken door een app te ontwikkelen die het mogelijk maakt om zaken zoals stemming, symptomen, gevoelens en andere psychologische processen te registreren doorheen de dag. De informatie die daarbij verzameld wordt kunnen dan gebundeld worden in gebruiksvriendelijke overzichten die de zorggebruiker en zijn behandelaar meer inzicht geven in diens mentale gezondheid. Hierdoor kan de zelfkennis van de zorggebruiker verhogen en krijgen zowel de behandelaar als zorggebruiker een ‘gemeenschappelijke taal’ in het behandeltraject.
Als familie/vriend/steunfiguur heeft u vaak unieke inzichten en ervaringen met de geestelijke gezondheidszorg. Deze zijn zeer waardevol om mee te nemen in het ontwerpen van deze app. Daarom nodigt het IMMERSE-onderzoeksteam u graag uit om deel te nemen aan deze studie! Dit kan door het online invullen van een vragenlijst, of door het afnemen van een interview met één van onze onderzoekers.
Meer informatie vindt u terug in deze flyer.
Voor een nieuwe studie is het Kenniscentrum Gezinswetenschappen op zoek naar kinderen en jongeren (8-24 jaar) die samenwonen met een broer/zus/ouder die met zelfmoordgedachten zit.
Het onderzoek bestaat uit een vertrouwelijk interview waarin jongeren hun ervaringen en noden kunnen delen.
Meer informatie: www.kcgezinswetenschappen.be/nl/deelname-onderzoek