Onderzoek naar de rol van familie in de zorg, is enkel mogelijk dankzij de inzet van vele vrijwillige deelnemers. Bekijk hier onze recente oproepen voor deelname aan onderzoek.
Ben jij mantelzorger van iemand met een bipolaire stoornis en/of schizofrenie spectrum stoornis? Dan ervaar je zelf misschien ook dat de taken die je opneemt, psychisch, financieel en fysiek een impact kunnen hebben. Voor een masterproefonderzoek van de Universiteit Antwerpen worden de ervaringen van mantelzorgers van personen met een bipolaire stoornis en/of schizofrenie spectrum stoornis bevraagd.
Het doel? De noden en wensen van mantelzorgers in kaart te brengen om tot een goede ondersteuning te komen in de toekomst.
De vragenlijst invullen kan via deze link.
Kind-oudergeweld is helaas een realiteit voor heel wat gezinnen (en voornamelijk moeders), alleen wordt er bijna door niemand over gepraat waardoor het een verdoken fenomeen blijft, een echt taboe, en ouders vaak met hun schaamte en schuldgevoelens blijven zitten. En dat moet veranderen als we willen dat gezinnen die hiermee te maken krijgen beter geholpen kunnen worden.
De Vrije Universiteit Brussel voert onderzoek uit naar de complexe relatie tussen kinderen (meerder- en minderjarigen) en hun ouders waarbij kinderen wel eens vaker gewelddadig zijn naar hun ouder(s). Het gaat dan niet alleen over fysiek geweld, maar ook verbaal, psychologisch, emotioneel, financieel en soms ook seksueel geweld.
Hiervoor zijn ze op zoek naar ervaringen van ouders en broers/zussen van kinderen die grensoverschrijdend gedrag stellen naar hun ouders.
Wil je zelf jouw verhaal delen of ken je iemand die met kind-oudergeweld wordt geconfronteerd?
Alle informatie voor ouders vind je hier terug en voor broers/zussen hier.
Wanneer je naaste door een crisis gaat, dan staat je wereld even stil. Een crisis is vaak onverwachts en heel intens; er is snel hulp nodig en vaak weet je niet goed wat doen. Denk maar aan een herval in middelen, een poging tot suïcide, zelfverwonding of een terugval in een depressieve of psychotische episode. Zowel voor de zorgvrager als voor jou als familie of naaste laat het vaak heel wat indrukken na.
Als familie wens je uiteraard de beste zorg voor jouw naaste, maar vaak heb je ook zelf steun, zorg of info nodig. Familieplatform ondersteunt de belangen en noden van familie en naasten. Wij zijn dan ook benieuwd naar jouw ervaring met de GGZ-instantie die jullie bijstond tijdens deze crisis…
Via een aantal vragen willen wij peilen naar hoe jij de zorg voor JOU tijdens een crisismoment van je naaste hebt ervaren. Werd jij ook even beluisterd? Werd je voldoende geïnformeerd? Kreeg je tools of informatie mee die je kan gebruiken bij toekomstige crisismomenten?
Wij horen graag wat jij als positief hebt ervaren en waar er nog mogelijkheden tot verbetering zitten. Zo kunnen wij de zorginstanties mee ondersteunen in het aanbieden van goede zorg voor zowel de cliënt in crisis als de familie en naasten.
Ben je bereid om je ervaring te delen? Schrijf je hier in voor een contactmoment. Graag meer info? Mail celine.hinnekens@familieplatform.be.