Familieplatform voert praktijkgericht onderzoek uit en zet de opgebouwde expertise in door betrokkenheid bij (onderzoeks)projecten.
Familievriendelijkheid in kankerafdelingen
Een kankerdiagnose zet je wereld op zijn kop – niet alleen voor jezelf, maar ook voor wie dicht bij jou staat. Familie kan een belangrijke bron van steun voor de patiënt zijn, maar familie en naasten hebben uiteraard ook hun eigen noden en bezorgdheden. Helaas wordt daar veel minder gehoor aan gegeven.
In dit onderzoek willen we inzicht krijgen in de ervaringen en noden van familie na een kankerdiagnose. We peilen naar naar hoe welkom familie zich voelt op de afdeling, alsook hun tevredenheid aangaande de verkregen informatie, de ondersteuning en de betrokkenheid bij het nemen van zorgbeslissingen. Dit gebeurt via een online vragenlijst (10min).
Dit onderzoek is een samenwerking tussen Familieplatform en de Universiteit van Gent (i.s.m. Prof Lesley Verhofstadt en Prof. Liesbet Goubert), en heeft tot doel om concrete aanbevelingen te formuleren om de familievriendelijkheid en familiebetrokkenheid op kankerafdelingen te verhogen, alsook gerichte vormingen te kunnen ontwikkelen om dit te verwezenlijken. Concrete handvaten moeten het zorgpersoneel helpen om een familievriendelijk klimaat te creëren, waar familie (zowel volwassenen als kinderen) zich welkom, geïnformeerd, ondersteund en (wanneer gewenst) betrokken voelen in het zorgtraject.
Familietevredenheidsonderzoek
Heel wat Vlaamse zorgorganisaties uit verschillende GGZ-sectoren bevragen via de Familietevredenheidsmeting hoe familie de zorg (hebben) ervaren. Familieplatform ondersteunt de zorgorganisaties in dit proces en voert proefmetingen uit om de Familietevredenheidsmeting verder te verfijnen en uit te breiden naar andere sectoren. Aan de hand van de antwoorden van families uit de verschillende zorgorganisaties, krijgt Familieplatform zicht op de huidige tendensen in het betrekken van familie in de Vlaamse gezondheidszorg.
Wil je als zorgorganisatie ook aan de slag met de Familietevredenheidsmeting? Meer informatie vind je hier
KOPP
Familieplatform zet in op het verder verbreden van kennis rond KOPP/KOAP in Vlaanderen. We voeren praktijkgericht onderzoek uit ter onderbouwing van onze opleidingen, brochures en methodieken. Daarnaast begeleiden we ook bachelor- en masterproeven rond dit thema.
Ondersteuningsnoden Volwassen KOPP
In samenwerking met hogeschool Thomas More (opleiding Toegepaste Psychologie) voeren we onderzoek uit naar de ondersteuningsnoden bij volwassenen die opgroeiden met een ouder met een psychische of afhankelijkheidsproblematiek. Uit een bevraging bij 119 volwassenen (begin 2021) kwam naar voor dat 78% nood heeft aan (bijkomende) ondersteuning. De komende jaren zetten we in op het verder in kaart brengen van deze noden en hoe hieraan tegemoet gekomen kan worden. (met dank aan Anke Stuer-Jespers en de studenten Toegepaste Psychologie voor deze samenwerking)
Veerkrachthelpers
Kinderen van een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen, groeien op in buitengewone omstandigheden. Als Familieplatform zetten we sterk in op het ondersteunen van veerkracht bij KOPP/KOAP. Een belangrijke tool hierbij zijn de veerkrachtfolders. In samenwerking met UZ Gent (Dr. Hanna Van Parys, Dr. Kim De Corte en Prof. Dr. Inge Antrop) wordt een onderzoek opgestart rond veerkracht bij KOPP/KOAP. Meer informatie volgt binnenkort.