Skip to main content
Als partner van iemand met psychische en/of verslavingsproblemen sta je soms voor een grote uitdaging als je je geliefde ziet lijden.

Mensen die kampen met psychische problemen of verslavingen veranderen door de problemen. Het zou kunnen dat je je machteloos voelt, of je krijgt het gevoel dat je elkaar niet meer kent en alleen maar moet verzorgen, je ondervindt misschien ook moeilijkheden op vlak van intimiteit.

Als partner met kinderen kun je het gevoel krijgen dat je er alleen voor staat bij de opvoeding van de kinderen. Als Familieplatform geven we aandacht aan de positie en stem van "partners van..." in de hulpverlening.

FAMILIEORGANISATIES

Als ouder of voogd kan je terecht bij een groot aantal familieorganisaties in Vlaanderen.

Je kan er terecht voor informatie, steun (lotgenotencontact), ontspannende activiteiten, vormingen maar ook om je verhaal te vertellen. Ze kunnen je helpen bij het brengen van een getuigenis om andere mensen te inspireren of om de hulpverlening in de Geestelijke Gezondheidszorg en daarbuiten te helpen zich beter af te stemmen op ouders en andere naastbetrokkenen. Wij vinden je stem hierin uiterst belangrijk.

Hier vind je een lijst van familieorganisaties waar je terecht kan. Belangrijk om weten is dat er ook enkele familieorganisaties zijn die niet specifiek rond één welbepaald probleem werken maar familieleden of kennissen/vrienden ondersteunen van mensen met een psychische kwetsbaarheid/probleem in het algemeen.

Lijst familieorganisaties

OMGAAN MET EEN DEPRESSIEVE PARTNER

Mijn partner vroeg aan de psychiater hoe hij met mij moest omgaan, nu ik zo kwetsbaar ben. Zij antwoordde dat ik nog steeds zijn vrouw was. Enerzijds wil ik niet dat hij me anders gaat behandelen, maar anderzijds hoop ik wel dat hij wat taken van me overneemt als het echt niet gaat. – Ellen (depressiehulp.be)

Hoe kan ik mijn partner het beste steunen?

LEES ER HIER MEER OVER

ZIT JE MET VRAGEN OF ZORGEN OVER JE PARTNER?

BEKIJK ORGANISATIES DIE JE KUNNEN HELPEN

Winkelmandje