Een warm en broodnodig initiatief ter ondersteuning van familie binnen de geestelijke gezondheidszorg
“Professionelen helpen u terug uit de put, maar het zijn de lotgenoten die u terug op de been helpen.”
(deelnemer uit het onderzoek)
Klik hier voor meer informatie over het onderzoek
- Naam student: Elke Theunynck
- Jaar: 2024
- Instelling: Universiteit Gent
- Promotor(en): Dr. Sara Rowaert
- Begeleiding vanuit Familieplatform: Dr. Marieke Van Schoors
Context
Familieleden van een persoon met een psychische aandoening ervaren vaak een grote impact. Ook hun leven staat (tijdelijk) op zijn kop. Net omdat deze impact op familie zo groot is, ervaren (ook) zij een grote nood aan ondersteuning. Deze ondersteuning kan geboden worden door hulpverleners, maar ook door lotgenoten. In deze masterproef stellen we ons de vraag: wat kunnen andere familieleden met een gelijkaardige ervaring betekenen op vlak van ondersteuning en informatie?
“De Warme Babbel” verwijst naar een project van vzw Similes waarbij één-op-één lotgenotencontact georganiseerd wordt door en voor familieleden van een persoon met een psychische kwetsbaarheid. Via een online webpagina kunnen familieleden profielen consulteren (www.warmebabbel.be) en op een laagdrempelige manier contact opnemen. Een groot team ervaringsdeskundige vrijwilligers zorgen voor een (on- of offline) plek van helderheid, hoop en houvast.
Doel van het onderzoek
Om de meerwaarde van het initiatief “De Warme babbel” te capteren, werd -in samenwerking met Familieplatform- een interviewstudie uitgevoerd. Acht familieleden die contact hadden met een familiebuddy vertellen hun verhaal: wat is hun ervaring met één-op-één lotgenotencontact en welke aanbevelingen stellen zij voorop.
“Ik herinner mij dat hij mij heeft laten uitvertellen. Echt mij aangegeven van ik luister, wat kan ik voor u doen, wat is er gebeurd?”
(deelnemer uit het onderzoek)
Resultaten
“Ik herinner mij nog wat ik enorm had als ik daarvan terugkwam, zo van: ‘Amai, ge kunt dus echt wel nog een leven hebben, ook als je al 30 jaar met een psychische kwetsbaarheid in uw naaste omgeving geconfronteerd wordt’. Want dat is het hé. Het geeft dus echt wel perspectief.”
(deelnemer uit het onderzoek)
- Familieleden ervaren hun contact met de Warme babbel als een overwinning: de zoektocht naar erkenning, ondersteuning en begrip is moeilijk, waardoor alle deelnemers opgelucht zijn bij het vinden van een ‘match’.
- Contact met een familiebuddy verlaagt het gevoel van stigma en biedt perspectief/hoop.
- De vertrouwensrelatie tussen familielid en familiebuddy staat voorop, maar kent steeds een invulling op maat (d.i. frequentie, manier van communicatie).
- Dé kracht van de Warme babbel = de combinatie van psychologische en praktische ondersteuning waarbij de grote rol van en impact op familie (eindelijk) gezien wordt.
- Familiebuddy’s dragen bij tot persoonlijke groei en veerkracht van familieleden.
De deelnemers geven als aanbeveling om de bekendheid van de Warme Babbel te vergroten, de beschikbare familiebuddy’s uit te breiden naar alle provincies in Vlaanderen en Similes te laten functioneren als brugfiguur in de geestelijke gezondheidszorg.
Onze conclusie: de Warme babbel kan en moet gepromoot worden als een waardevol familiegericht initiatief!
Meer weten? Neem contact op en we bezorgen je de volledige masterproef.