

Meetinstrument familietevredenheid in ontwikkeling
Het uitbouwen van een familiebeleid vindt meer en meer ingang in zorg. Het Familieplatform Geestelijke Gezondheid juicht deze evolutie toe, want een goed familiebeleid biedt meerwaarde voor zowel cliënt, familie als hulpverlener. Momenteel ontwikkelt het Familieplatform Geestelijke Gezondheid een instrument dat zorginstellingen moet helpen om familietevredenheid te meten.
Op die manier krijgt een zorginstelling zicht op wat goed loopt en waar het beter kan vanuit het perspectief van familie. Bovendien leren de data welke zaken meer en minder impact hebben op de tevredenheid van familie en hoe collega- zorginstellingen scoren.
Momenteel test het Familieplatform een vragenlijst dat zorgorganisaties in staat stelt om familietevredenheid op een kwantitatieve manier te meten. Zo krijgen ze zicht op wat goed loopt en waar het beter kan vanuit het perspectief van familie, en welke factoren hier impact op hebben. Het stelt zorgorganisaties in staat om met de resultaten aan de slag te gaan, en zich te verhouden tot collega-zorgorganisaties wat betreft familiebeleid. In 2018 werd een onderzoek bij vier psychiatrische ziekenhuizen afgerond (zie nieuwsbrief februari 2019). In een volgende onderzoeksfase (van september 2019 tot februari 2020) gaan we de inzichten en het instrument verder verfijnen, in samenwerking met vijf psychiatrische ziekenhuizen. Doel is het aantal respondenten te verhogen, zodat we scherper krijgen welke factoren meespelen in functie van familietevredenheid en hoe we de vragenlijst kunnen inkorten.
We zijn ook bezig om deze vragenlijst af te stemmen op zorgvormen als PVT’s, beschut wonen, … Geïnteresseerde organisaties mogen zich nog steeds aanmelden via sara.casalin@familieplatform.be
Daarnaast faciliteert het Familieplatform ook rondetafels, zodat hulpverleners ervaringen kunnen uitwisselen. Naast een valide meetinstrument zal het Familieplatform vanaf het najaar ook concrete tips en goede praktijken aanbieden om zorgorganisaties te ondersteunen bij het uitbouwen en bijsturen van hun familiebeleid.
