Skip to main content
Als kind van een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen zit je waarschijnlijk met een hoop vragen. Je begrijpt niet goed wat er met je ouders aan de hand is, je vindt het moeilijk om erover te praten of hebt het gevoel dat anderen niet begrijpen wat er bij jou thuis aan de hand is.

Gevoelens van machteloosheid, onbegrip en schaamte kunnen de kop opsteken. Velen groeien vandaag op in een gezin met een ouder die kampt met psychische problemen of een verslaving. Sommigen nemen de zorg van hun ouder op zich.

We zeggen dan dat een kind opgroeit in een KO(A)PP-situatie, KO(A)PP wil zeggen "Kinderen van Ouders met een Psychische Problematiek (of afhankelijkheidsproblematiek)”. Als Familieplatform geven we aandacht aan de positie en de stem van “kinderen van…” in de hulpverlening.

JE BENT KIND VAN,
JE BENT EEN KOPP-KIND

Wanneer je een kind bent van een ouder met een psychisch of een verslavingsprobleem, wordt er in de zorg de afkorting KOPP (kinderen van ouders met psychische problemen) of KOAP (kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem) gebruikt.

Aangezien een verslavingsprobleem ook heel wat psychische gevolgen heeft, spreken we soms alleen van kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP), maar bedoelen we ook de kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem.

Maar voor de leesbaarheid gebruiken we vaak KOPP alleen.

LEES MEER

JE BENT EEN OUDER MET EEN PSYCHISCH PROBLEEM EN/OF AFHANKELIJKHEIDSPROBLEEM EN OP ZOEK NAAR INFO VOOR JE KINDEREN

Bij het opvoeden van kinderen vraagt iedere ouder zich wel eens of hij/zij het goed doet en of het misschien beter kan. Dit is normaal: onzekerheid en twijfel maken immers onvermijdelijk deel uit van het dagelijkse opvoedingsgebeuren. Ouders die lijden aan een psychische ziekte of afhankelijkheidsprobleem worden op dit vlak nog meer op de proef gesteld. Je wordt vaak geconfronteerd met je eigen beperkingen. Je wil je kind wel meer geven maar stelt tot je spijt vast dat dit niet altijd lukt. Dit is vaak frustrerend.

Als ouder sta je natuurlijk niet alleen in de opvoeding van je kinderen. Ook familie, vrienden, buren, leerkrachten, en anderen … kunnen bijspringen waar het even moeilijk gaat. Zij vervullen eveneens een belangrijke taak.

LEES MEER

Nog vragen?

Twijfel dan niet om ons te contacteren. Wij staan voor je klaar.
CONTACTEER ONS VANDAAG

Winkelmandje